Znate li razliku između slogana i tagline?

Kratko i jasno

Keep it short and simple

 

Tagline i slogan su kratke, zapamtljive fraze koje se koriste za komunikaciju poruke ili identiteta brenda, ali ipak postoji mala razlika između njih.

Tagline je kratka fraza koja komunicira suštinu brenda ili proizvoda. Obično se koristi u marketinškim i oglašivačkim materijalima te se može koristiti dugi niz godina. Tagline je često povezan s cjelokupnim identitetom brenda i može se koristiti u više marketinških kampanja.

Taglines:

  • Nike – “Just Do It”
  • Apple – “Think Different”
  • Coca-Cola – “Taste the Feeling”
  • Creatos – Creative & Innovative 😀

 

Brandovi mogu imati jedan tagline koji konstantno koriste ili mogu imati više taglineova koje koriste u različitim kontekstima.

Broj taglineova koji brand ima trebao bi ovisiti o strategiji komunikacije branda, marketinškim ciljevima i ciljnoj publici. Važno je da brand ima jasnu i konzistentnu poruku, ali isto tako je važno biti prilagodljiv i fleksibilan u načinu na koji se ta poruka komunicira. Dakle, ne postoji pravi ili pogrešan broj taglineova koje bi brand trebao imati – sve ovisi o tome što najbolje funkcionira za taj određeni brand.

 

S druge strane, slogan je kratka fraza koja se posebno stvara za marketinšku kampanju. Koristi se za promociju određenog proizvoda ili usluge te je često povezan s određenom marketinškom kampanjom ili inicijativom. Slogani su obično kratkotrajni i povlače se nakon što kampanja završi.

  • Subway – “Eat Fresh”
  • KFC – “Finger Lickin’ Good”
  • M&M’s – “Melts in Your Mouth, Not in Your Hands”

 

Tagline je dugoročna izjava o identitetu brenda, dok je slogan kratkoročna promotivna izjava koja se koristi za određenu kampanju ili inicijativu.

Za tagline ili slogane pokušajte ne koristiti više od 5 riječi.

Napisano
27/03/2023

Darko Bilandžić

Poduzetnik, marketing stručnjak, God of war fan, kolekcionar Jordanki

Kategorije

Popularni sadržaj

Podjeli sadržaj

Pročitaj i ovo

Svaki tjedan novi korisni blog post 

Pro 3X3 Tour 2023

PRO 3X3 TOUR 2023 https://www.youtube.com/watch?v=rqDdKyQxCvs&ab_channel=Pro3x3Tour Ove godine sam dobio priliku spojiti svoje dvije ljubavi a

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i pažljivo pratite naš sadržaj. Primajte vijesti na temelju onoga što se odnosi na vas. Obećajemo da nećemo slati promocije koje vam se ne sviđaju.