Što boje govore o tvom brandu?

Korištenje različitih boja u marketinškim kampanjama ima veliku važnost jer mogu izazvati različite emocije kod ljudi i povezati se s različitim vrijednostima i idejama.

Primjerice, crvena boja se obično povezuje s osjećajima uzbuđenja, strasti i energije, dok se plava boja često koristi za stvaranje osjećaja povjerenja, mira i pouzdanosti.

Zelena boja se često koristi u kampanjama za proizvode koji su vezani uz prirodu i održivost, dok se žuta boja povezuje s optimizmom i srećom.

Boje također pomažu u stvaranju prepoznatljivosti i identiteta brenda.

Primjerice, ako brend koristi specifičnu boju u svom logotipu ili ambalaži proizvoda, ta boja postaje prepoznatljiv simbol brenda.

Boje su vrlo važne u marketingu jer mogu utjecati na osjećaje, povezati se s vrijednostima i identitetom brenda te imati utjecaj na odluke potrošača.

Najkorištenije boje u marketingu su crvena, plava, zelena i žuta. Ove boje su popularne zbog svojih različitih asocijacija i emocija koje izazivaju kod ljudi.

Crvena se često koristi za stvaranje osjećaja uzbuđenja, energije i strasti, pa se često koristi u marketinškim kampanjama koje imaju za cilj prodaju ili promociju proizvoda koji su vezani uz hranu, zabavu ili sport.

Plava se često koristi u marketinškim kampanjama koje imaju za cilj stvaranje osjećaja povjerenja, pouzdanosti i mira. Ova boja je popularna među brendovima koji prodaju proizvode koji su vezani uz financije, zdravlje i tehnologiju.

Zelena se često koristi u kampanjama koje imaju za cilj prodaju ili promociju proizvoda koji su vezani uz prirodu i održivost. Ova boja je popularna među brendovima koji prodaju proizvode za kuću, vrtlarstvo i ekološki prihvatljive proizvode.

Žuta se često koristi za stvaranje osjećaja optimizma, sreće i radosti. Ova boja se često koristi u kampanjama koje promoviraju proizvode za djecu, odjeću i modu, kao i proizvode za turizam i putovanja.

Osim ovih boja, postoje i druge koje se često koriste u marketingu, kao što su narančasta, ljubičasta, roza i crna, ovisno o ciljanom tržištu i željenom učinku kampanje.

Evo nekoliko primjera najpoznatijih brandova i njihovih boja:

 • Coca-Cola: crvena
 • Pepsi: plava i crvena
 • McDonald’s: crvena i žuta
 • Nike: crna i bijela
 • Apple: siva, bijela i crna
 • Facebook: plava
 • Instagram: ljubičasta i roza
 • Google: crvena, žuta, plava i zelena
 • Amazon: narančasta i crna
 • HP: plava i bijela
 • IBM: plava
 • UPS: smeđa
 • FedEx: ljubičasta i narančasta

 

Ove boje su postale prepoznatljivi simboli ovih brandova i koriste se u njihovom logotipu, ambalaži proizvoda i marketinškim kampanjama kako bi se stvorio prepoznatljiv identitet brenda.

 

Odvojite vremena i odaberite pravu boju koja će jasno pokazati vaš stav i osobnost.

Napisano
27/03/2023

Darko Bilandžić

Poduzetnik, marketing stručnjak, God of war fan, kolekcionar Jordanki

Kategorije

Popularni sadržaj

Podjeli sadržaj

Pročitaj i ovo

Svaki tjedan novi korisni blog post 

Pro 3X3 Tour 2023

PRO 3X3 TOUR 2023 https://www.youtube.com/watch?v=rqDdKyQxCvs&ab_channel=Pro3x3Tour Ove godine sam dobio priliku spojiti svoje dvije ljubavi a

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter i pažljivo pratite naš sadržaj. Primajte vijesti na temelju onoga što se odnosi na vas. Obećajemo da nećemo slati promocije koje vam se ne sviđaju.